Lange tekst website beter leesbaar maken

7 tips om een website pagina beter leesbaar te maken

Soms heb je een pagina op je website met gewoon veel tekst. Een blog artikel, uitleg over je product, die mega interessante geschiedenis van je bedrijf 😄. Maar lange teksten op een website zijn tricky. Bezoekers zijn zo weg!

Hoe zorg je er nou voor dat het er een beetje leuk uitziet?

De oplossing is je pagina er aantrekkelijker uit te laten zien (duh). Opleuken zo je wilt. Het gaat uiteraard om de inhoud. Je tekst moet wel relevant en interessant zijn. Maar de verpakking is net zo belangrijk!

Links de tekst voor de pagina maar nog zonder opmaak. Rechts het eindresultaat met exact dezelfde tekst: veel beter!

Daarom 7 tips om een pagina met veel tekst er beter uit te laten zien. Met deze tips blijven je bezoekers langer op je pagina.

1. kort is beter dan lang #1

Gebruik per regel niet meer dan 10 tot 20 woorden. Dan heb je de optimale leesvriendelijkheid. Gebruik je meer woorden per regel, dan hebben lezers moeite de start van de volgende regel te vinden.

Afkorten die regels dus.

2. groot is beter dan klein (tekstgrootte)

Er is een vervelende gewoonte de tekstgrootte op websites klein te houden. Misschien omdat de standaard lettergrootte voor de meeste browsers 16px is. Maar dat is echt te klein:

  • bij kleine letters ga je turen, dat leest niet fijn
  • als je wat ouder wordt – ja, ik ook – worden je ogen minder
  • grotere letters betekent = kortere regels = beter! (zie eerste tip)

Maak de grootte van je letters wat groter, dat leest prettiger.

3. regels houdt afstand!

De standaard afstand tussen twee regels tekst is anderhalf keer de lettergrootte. Dit werkt meestal prima. Voldoende lucht tussen de regels houdt de tekst leesbaar.

Ja, met een kleinere regelafstand kun meer tekst kwijt. Maar mensen scrollen namelijk toch wel. Dat gaat automatisch, hoef je niet over na te denken. Daarom beter voldoende ruimte nemen, zodat je tekst beter leesbaar is.

Check je regelafstand. Weet je het niet zeker, gebruik dan de standaard (1,5 keer de lettergrootte). Die is meestal goed.

4. korte is beter dan lang #2

Lange alineas zijn lastig te lezen. En omdat we op websites zo makkelijk wegklikken, zijn kortere alineas beter. Korte alineas maakt het bovendien makkelijker de tekst te ‘scannen’. Veel mensen doen dat nu eenmaal. Slaan alineas over die ze niet interessant vinden. Een extra reden je alineas kort te houden.

Stelregel: 5 tot 7 regels per alinea.

5. gebruik kopjes

Mensen scannen lange stukken tekst. Om je bezoekers daarin te helpen, gebruik kopjes! Kopjes geven aan waar het tekstgedeelte over gaat. Bonus: Google houdt van kopjes. Het helpt de zoekmachine je tekst beter te indexeren. Gebruik daarom zoekwoorden in je kopjes, helpt echt!

6. Afbeeldingen!

Afbeeldingen hebben de volgende voordelen:

  • een afbeelding zegt meer dan 1000 woorden (cliché, maar waar!)
  • kan de boodschap van je tekst versterken
  • afbeeldingen brengen emotie beter over dan tekst
  • helpen de conversie van je website te vergroten (*)

Bovendien, als je veel tekst hebt is een afbeelding hier een daar een fijne onderbreking.

(*) Mensen voelen zich emotioneel meer verbonden met je website als je afbeeldingen gebruikt. Dit vergroot de kans dat ze je blog lezen, contact opnemen of dat product ook echt kopen.

7. maak er een lijst van

Ik houd van lijstjes, jij houdt van lijstjes, iedereen houdt van lijstjes 🤩! Het je tekst dat eigenlijk bestaat uit een opsomming, maar er een lijstje van. Lijstje zijn makkelijk te lezen. En ook lijstjes zijn weer een fijne onderbreking van de standaard tekstalineas.

Dus zoek naar opsommingen in je tekst. Of herschrijf het zo dat je er een lijstje van kunt maken. Lijstjes rules!

Eindresultaat

Door het toepassen van deze verbetering is de tekst veel beter leesbaar en ziet het er prettiger uit.

Kortere regels en alineas, grotere letters, afbeeldingen, kopjes en lijstjes; zo maak je een lange tekst beter leesbaar.

WordPress editor

Wij maken al onze websites met WordPress. WordPress werkt al enige tijd met de zgn blokkeneditor. De blokkeneditor is ideaal om lange tekstpagina’s op te maken. Tips 4, 5, 6 en 7 zijn met de WordPress blokkeneditor makkelijk door te voeren.

De eerste drie tips kun je met de WordPress editor meestal niet beïnvloeden. Dat wordt bepaald door de algemene vormgeving en layout van je website. En dat wordt weer bepaald door het WordPress theme dat je gebruikt.

Gebruik die tips en maak je tekstpagina’s smakelijker!